Tussen de reuzen Brazilië en Argentinië ligt Uruguay. Uruguay is  altijd al een beetje een underdog geweest. Maar na twee eeuwen leven in de schaduw van zijn buren, krijgt het kleinste land van Zuid-Amerika eindelijk een beetje welverdiende erkenning. Progressief, stabiel, veilig en cultureel geavanceerd, Uruguay biedt bezoekers de kans om elke dag ‘niet gemaakt voor toeristen’ te ervaren.  

AFS-studenten worden meestal geplaatst rond Montevideo of Punta del Este. Uruguay is als land iets meer welvarend en Europees dan haar buurlanden, en om die reden ook wat duurder om te leven.

Gastgezin en gemeenschap

In Uruguay veel inwoners hebben Europese roots (Duitsland, Spanje, Italië…) De meeste gastgezinnen behoren tot de middenklasse en wonen in kleine tot middel grote steden. De meeste studenten verblijven studenten rond Montevideo of Punta del Este.

De familie neemt een belangrijke plaats in binnen de  samenleving. Beslissingen worden vaak door de ouders genomen. Het ouderlijk gezag wordt dan ook gerespecteerd. Ze weten graag waar en wanneer hun kinderen uitgaan.

Vaak gaan beide ouders werken, maar komen ’s middags vaak naar huis om te lunchen en voor een korte siësta. Grootouders blijven nauw betrokken bij het gezin en wonen vaak in hetzelfde huis. Ouders zijn beschermend tegenover hun kinderen, vooral tegenover dochters. Ze weten graag waar en wanneer hun kinderen uitgaan.

Host Family & Community

Uruguayaanse jongeren hebben een actief sociaal leven. Vrienden zijn zo vaak aanwezig dat het lijkt alsof tieners weinig privacy hebben. Jongeren komen graag samen bij vrienden thuis of spreken af op stadspleinen, gaan samen eten, naar de cinema of op café, luisteren samen naar muziek en gaan heel vaak dansen. Tijdens het weekend gaan jongeren graag uit eten en dansen. Het dansen begint vaak pas na middernacht en tot doorgaan tot in de vroege uurtjes.  

De meeste jongeren doen aan (team)sport Veel tieners volgen buiten school taallessen om een tweede taal te leren.

School

Je zal lessen volgen in een publieke school, in het laatste of voorlaatste jaar met klasgenoten van 16 à 17 jaar. Het schooljaar loopt van midden maart tot begin december… Doorheen het schooljaar heb je drie weken vakantie. De schoolweek loopt van maandag tot vrijdag. Je gaat ‘s morgens of ‘s middags naar school en na school nemen je vrienden je vast en zeker mee op sleeptouw.

Een klas bestaat gemiddeld uit 35 leerlingen (jongens en meisjes). Per uur verandert de leerkracht van lokaal, jij blijft dus de ganse dag in hetzelfde klaslokaal. De meeste schoolgebouwen zijn al wat verouderd.

De vakken die je volgt, hangen af van de school waar je geplaatst wordt. Uiteraard wordt bij de plaatsing rekening gehouden met je interesses en achtergrond, maar je kan geen vakken kiezen.

A photo posted by MARTTA LUOMA (@marttaj0hanna) on

Taal

Spaans is de officiële taal in Uruguay. Je moet geen Spaans kennen om deel te nemen aan een uitwisseling in Uruguay, maar we raden je aan om een basiskennis Spaans te hebben vóór je vertrek.

Eten

De Uruguayaanse keuken is met name een mix van de Zuid-Europese keuken. In de keuken zijn heel wat Italiaanse invloeden terug te vinden. Toch kent het land ook een aantal typische gerechten zoals bijvoorbeeld Asado en Chivito.

Naast de (massale) consumptie van vlees en pasta, drinken de Uruguayanen vaak mate, een lokale, groene thee. Vaak wordt er Mate gedronken uit 1 kopje. In tegenstelling tot de andere landen, nemen Uruguayanen hun mate en thermoskan overal mee naartoe.

Uruguayanen hebben meestal een uitgebreide lunch, gevolgd door een siësta, en laat ’s avonds (na 21u30) een uitgebreid avondmaal.

Samen eten is belangrijk. De maaltijden zijn belangrijke familiemomenten. Het is ongepast om iets anders te vragen dan wat er op tafel komt of om je eigen potje te koken. Je appreciatie voor een bepaald gerecht of de vraag om iets specifieks klaar te maken, zal wel altijd met veel plezier ontvangen worden.

Ontdek beschikbare programma's in Uruguay