ICL@school

Het AFS aanbod voor het secundair onderwijs ter ondersteuning en bevordering van internationalisering en intercultureel leren op school. Taal verbindt mensen! Voor AFS is taal een betekenisvol element binnen intercultureel leren (ICL) dat van belang is om verbinding te maken met anderen. Daarom biedt AFS gratis Engelstalige ICL-workshops aan die in het lessenpakket kunnen worden geïmplementeerd. Zo worden studenten intercultureel competent en oefenen ze tegelijkertijd een vreemde taal.
franky

Culturele verschillen

In onze superdiverse samenleving merken we overal culturele verschillen. We moeten niet op reis gaan om andere culturen te ontdekken. Vandaag kan dat in onze eigen wijk en op onze eigen school. Deze workshop geeft leerlingen de kans om hun ervaring met of mening over verschillende culturen te delen. Positief en negatief. We zoeken naar manieren om irritaties te vermijden en niet te snel een oordeel te vellen. Leerlingen leren om verschillende standpunten te aanvaarden en nieuwsgierig te blijven. Zo onthouden ze dat geen enkele cultuur superieur is en dat er verschillende manieren zijn om zaken te bekijken.

franky (4) 1200-675

Stereotypes & Generaliseren

Als we iemand ontmoeten, maken we meteen veronderstellingen over die persoon. Dat gebeurt heel natuurlijk. Meestal weten we zelfs niet dat we veralgemeningen gebruiken. Maar soms kan dit leiden tot verkeerde conclusies, en voelen we ons achteraf stom en bevooroordeeld. En het kan heel kwetsend zijn voor de andere. Tijdens deze workshop gaan we dieper in op stereotypes bij bepaalde culturele groepen. De leerlingen leren waarom het gevaarlijk is om stereotypes te gebruiken, hoe we ze kunnen vermijden en in de plaats daarvan weloverwogen conclusies kunnen trekken.

franky (5) 1200-675

Interculturele communicatie

Met de opkomst van online media en communicatietools zijn onze communicatiepatronen de afgelopen
decennia enorm veranderd en staan we gemakkelijk met mensen van over de hele wereld in
verbinding. Maar misverstanden liggen op de loer als we niet weten hoe we anderen en hun communicatiestijlen
moeten accepteren en respecteren. Hoe cultuurverschillen en communicatie elkaar
beïnvloeden is het onderwerp van interculturele communicatie. In deze workshop krijgen deelnemers
vanuit een interculturele omgeving een nieuwe kijk op hun ‘global village’.

Interesse in één van onze workshops?

Tijdens deze workshops gaan we met leerlingen aan de slag rond intercultureel leren en werken daarbij aan verschillende sleutelcompetenties zoals andere talen, cultureel bewustzijn, burgerschap en sociaal-relationele competenties.
Taal: Engels, Kostprijs: gratis, Duur: ongeveer 1 lesuur (flexibele 50 – 60 min.)
Maximum aantal studenten om de workshops interactief te kunnen houden: 25 voor A- stroom (min of meer), 15 voor B-stroom (min of meer)
De school kiest zelf welk thema aan bod komt in welke lessen. In overleg met de verantwoordelijke leerkracht bekijken we welke modules en methodieken het best aansluiten bij de klas. Zo kan ingespeeld worden op de noden en het niveau van elke klas.
*Alle workshops worden in het Engels gegeven door een van onze vrijwilligers. Na de workshops ontvangen de studenten een digital certificaat. 
Meer info over ICL@school of wil je een workshop aanvragen? Laat het ons weten via [email protected]

“De leerlingen waren heel enthousiast! Ik vond vooral het werken rond stereotypes interessant. Dit heeft zeker hun manier van denken beïnvloed.”

-Leerkracht in wiens klas AFS een ICL@school-workshop organiseerde.

AFS Global Competence Readiness Index voor scholen

Sluit je aan bij een groeiende beweging van leerkrachten die hun school willen globaliseren.

Onderwijs gericht op mondiale competentie helpt studenten bij het zetten van hun eerste stappen om wereldburgers te worden. Jongeren hebben mondiale vaardigheden, kennis en inzicht nodig om te kunnen bloeien en om zinvolle connecties met anderen te kunnen ontwikkelen, ongeacht waar ze wonen, studeren, vrijwilligerswerk doen en werken – nu en voor hun toekomst. De AFS Global Competence Readiness Index voor scholen biedt een gebruiksvriendelijke manier om te bepalen waar uw school staat wanneer het gaat om het helpen van leerlingen bij het ontwikkelen van essentiële 21ste-eeuwse vaardigheden.

Vertaling van de video Ontdek de index

AFS Effect+ Programma

Empowerment en activering van wereldburgers door middel van lokale workshops

AFS Effect+ Program omvat aanpasbare, interactieve workshops die jongeren kennis laten maken met de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties en met vormen van samenwerking om deze doelstellingen binnen lokale gemeenschappen te verwezenlijken. Het programma begeleidt ook tieners bij het zetten van hun eerste stappen richting actief wereldburgerschap door stil te staan bij intercultureel leren en discussies rond globale kwesties.

schoolbra

Voor wie is Effect+ bestemd?

Deze workshops zijn bestemd voor jongeren, met name tussen 14 en 18 jaar oud.

Hoe wordt Effect+ verwezenlijkt?

  1. AFS werkt samen met lokale onderwijs- en jongerenorganisaties of scholen
  2. Deze lokale organisaties gaan op zoek naar jonge leiders die baat hebben bij het programma
  3. Deelnemers participeren in een 1-daagse of langere ervaringsgerichte workshops om hun rol als wereldburger te ontdekken en om hun macht als wereldveranderaar te leren uitoefenen. De workshops bieden:
    • Interactieve dialogen met specialisten op het vlak van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen
    • Praktijkgerichte activiteiten omtrent intercultureel leren en verandering
    • De kans om zich na het event in hun gemeenschap in te zetten voor activiteiten met een sociale impact

Bereik de onderwijsdoelen voor middelbaar onderwijs

De eindtermen in Vlaanderen worden ontwikkeld in functie van 16 sleutelcompetenties met aandacht voor kennis, vaardigheden, inzicht en attitudes. Met AFS kunnen de leerlingen al zeker 8 van de 16 competenties opbouwen:

  1. Competenties in het Nederlands.
  2. Competenties in andere talen.
  3. Sociaal-relationele competenties.
  4. Burgerschapscompetenties met inbegrip van competenties inzake samenleven.
  5. Competenties met betrekking tot historisch bewustzijn.
  6. Competenties met betrekking tot ruimtelijk bewustzijn.
  7. Competenties inzake duurzaamheid.
  8. Cultureel bewustzijn en culturele expressie.
Dia4

Stel je school kandidaat voor een interculturele klasuitwisseling

Neem je leerlingen mee op uitwisseling naar een ander land dompel ze onder in een onvergetelijke interculturele leervaring!

AFS kan jou helpen bij het zoeken naar de ideale school in het gastland. Je kan hierbij rekenen op meer dan 70 jaar ervaring in succesvolle interculturele leerprogramma’s.

Wil je deze kans voor je school graag doorspreken met een collega? Dat kan! Neem contact op met Maarten.