“Vandaag zijn we naar Ærø gegaan, een van de drie grotere eilanden. Naar een zomerhuis van vrienden van mijn gastouders. We namen de ferry en alles was supergezellig. We hebben een Vikinggraf bezocht, genoten van prachtige uitzichten en wandelingetjes gemaakt. We hebben ook het overschattige stadje bezocht, dat werelderfgoed is en waar al 200 jaar niks aan veranderd is.”
De meeste uitwisselingsstudenten gaan naar een gymnasium en volgen er les in het eerste of tweede jaar. Deze opleiding duurt drie jaar en bereidt de studenten voor op verdere studies. De meeste jongeren op het gymnasium zijn tussen 15 en 19 jaar. Het is ook mogelijk dat je op een Folkeskole terechtkomt, waar je klasgenoten 15 à 16 jaar zijn.
Het schooljaar loopt van augustus tot eind juni. Jongeren gaan naar school van maandag tot vrijdag, van 8u tot 15u. Verplichte vakken zijn o.a. Engels, Deens, wiskunde en geschiedenis. Keuzevakken verschillen van school tot school, maar Frans, Italiaans, Spaans, fysica, sport en kunst komen vaak voor. Als je in juni niet deelneemt aan de examens, moet je een vrijwilligersproject (erhvervspraktik) doen.
Deense scholen geven leerlingen veel vrijheid. Maar vrijheid gaat gepaard met verantwoordelijkheid. Die moet je als student zelf kunnen opnemen. In Denemarken is het ook de gewoonte om je ouders te betrekken bij je schoolleven.