Panama biedt een verscheidenheid aan ervaringen voor diegenen die op zoek zijn naar een interculturele ervaring. Van een kosmopolitische hoofdstad met een indrukwekkende skyline tot kleine steden waar iedereen je als een deel van het gezin zal beschouwen.

Het land is ook wel bekend als ‘de plaats van vele vissen’. Panama is een tropisch paradijs van ongeëvenaarde schoonheid met stranden, regenwouden en exotische dieren, vogels en zeedieren. Het land wordt soms het “Achtste Wereldwonder” genoemd. Dankzij de verbinding tussen het Panamakaneel en de Atlantische en de Grote Oceaan transformeerde dit land tot een internationaal handelsknooppunt.

School speelt een grote rol in het leven van de jongeren. Naschoolse studiegroepen zijn de normaalste zaak. In het weekend gaan jongeren graag op pad: naar de film, sporten (honkbal, voetbal en basketbal zijn favoriet), dansen en regionale festivals bijwonen.

 

Gastgezin en gemeenschap

Ontdek het Echte Panama in een Klein Stadje of Landelijk Gebied

Bij ons krijg je de unieke kans om te wonen in een schilderachtig stadje of een idyllisch landelijk gebied in Panama. Deze ervaring biedt je een diepgaande kennismaking met de Panamese cultuur en levensstijl, omringd door de gastvrijheid en warmte van de lokale bevolking.

Leven bij een Gastgezin: Een Familie Ervaring

Je zult deel uitmaken van een gastgezin dat jou met open armen ontvangt. Net zoals in iedere hechte familie, is communicatie essentieel. Het is belangrijk dat je je gastouders informeert over je plannen en activiteiten, zodat ze altijd weten waar je bent. Dit zorgt niet alleen voor jouw veiligheid, maar versterkt ook de band met je nieuwe familie.

Deel van het Gezin: Huishoudelijke Taken

Net als je gastbroers en -zussen, zul je huishoudelijke taken hebben. Dit kan variëren van helpen met koken, schoonmaken, of andere dagelijkse klusjes. Door deel te nemen aan deze taken, draag je bij aan het gezinsleven en leer je tegelijkertijd de cultuur en gewoontes van Panama beter kennen.

Gezinnen en Gemeenschap in Panama

Gezinnen vormen de kern van de Panamese samenleving en gemeenschapsgevoel is sterk aanwezig. In de kleine stadjes en landelijke gebieden waar je zult verblijven, zijn buren vaak net zo hecht als familieleden. Mensen zijn vriendelijk en behulpzaam, en gemeenschapsevenementen, zoals lokale markten en feesten, spelen een belangrijke rol in het dagelijkse leven. Deze evenementen bieden jou de perfecte gelegenheid om nieuwe mensen te ontmoeten en volledig op te gaan in het Panamese leven.

Waarom Kiezen voor Panama?

  • Culturele Rijkdom: Ervaar de diverse cultuur van Panama, met invloeden van inheemse, Spaanse en Afro-Caribische tradities.
  • Natuurschoon: Geniet van adembenemende landschappen, variërend van weelderige regenwouden tot prachtige stranden.
  • Hartelijke Mensen: Ontdek de warmte en vriendelijkheid van de Panamezen, die bekend staan om hun gastvrijheid.

School

Je zult waarschijnlijk naar een openbare school gaan, waar je soms de mogelijkheid hebt om je studierichting te kiezen. Dit biedt jou de kans om vakken te volgen die aansluiten bij jouw interesses en toekomstige doelen. De scholen in Panama werken met twee shiften: ’s ochtends en ’s middags, wat betekent dat je schooldag kan variëren afhankelijk van je rooster. Alle leerlingen dragen schooluniformen, wat zorgt voor een gevoel van eenheid en gelijkheid onder de studenten.

Middelbare School en Universiteit

  • Middelbare School: Het secundair onderwijs in Panama biedt een breed scala aan vakken en extracurriculaire activiteiten. Of je nu geïnteresseerd bent in wetenschap, kunst, sport, of technologie, er is voor elk wat wils.
  • Universiteit: Panama heeft diverse universiteiten die een breed scala aan opleidingen aanbieden. De kwaliteit van het hoger onderwijs is hoog, met veel mogelijkheden voor zowel lokale als internationale studenten om hun academische doelen te bereiken.

Taal

In Panama is de officiële taal Spaans, wat zorgt voor een authentieke Latijns-Amerikaanse ervaring. Spaans wordt overal gesproken, van de levendige straten van Panama-Stad tot de rustige dorpen op het platteland. Het is de taal van het dagelijks leven, onderwijs en de media.

Een Meertalige Samenleving

Hoewel Spaans dominant is, vind je in Panama ook een rijkdom aan talen dankzij de diverse bevolking. Engels wordt veel begrepen, vooral in toeristische gebieden en bij de zakelijke elite. Daarnaast spreken inheemse gemeenschappen hun eigen talen, zoals Kuna, Ngäbere en Emberá, wat bijdraagt aan het culturele mozaïek van het land

Leren en Groeien

Verblijf in Panama biedt een geweldige kans om je Spaanse taalvaardigheden te verbeteren. Door dagelijkse interactie met je gastgezin, schoolgenoten en de gemeenschap, zul je snel je taalvaardigheden ontwikkelen. Of je nu een beginner bent of al gevorderd, de vriendelijke Panamezen helpen je graag verder.

Waarom Spaans Leren in Panama?

  • Culturele Integratie: Communiceren in het Spaans helpt je dieper in de Panamese cultuur te duiken.
  • Toegankelijkheid: Spaans is een van de meest gesproken talen ter wereld, waardoor je nieuwe deuren opent voor reizen en carrièrekansen.
  • Vriendelijke Ondersteuning: Panamezen staan bekend om hun geduld en bereidheid om anderen te helpen, waardoor je een ondersteunende leeromgeving hebt.

Ervaar de rijke taal en cultuur van Panama en geef je communicatievaardigheden een boost in een van de meest gastvrije landen ter wereld!
Een basiskennis van het Engels is nuttig, maar geen vereiste.

Eten

Ontdek de Eenvoud en Smaak van de Panamese Keuken

In Panama staat de keuken bekend om zijn eenvoud en smaak. De meeste gezinnen hechten niet veel waarde aan het bereiden van ingewikkelde gerechten voor de dagelijkse maaltijden. In plaats daarvan geven ze de voorkeur aan gerechten die gemakkelijk en snel te bereiden zijn. Rijst is het hoofdbestanddeel voor zowel de lunch als het avondeten, en wordt vaak geserveerd met porties vlees, bonen, bakbananen en soms groenten. Deze maaltijden zijn voedzaam en weerspiegelen de praktische benadering van de Panamese keuken.

Het is gebruikelijk dat Panamese families niet gezamenlijk aan tafel zitten voor maaltijden. Elk familielid eet meestal op verschillende tijden en locaties in het huis. Voor buitenlandse bezoekers kan dit verrassend zijn, maar het betekent niet dat de familie geen tijd met elkaar doorbrengt. Integendeel, dit flexibele eetpatroon is al eeuwenlang een traditie in Panama en weerspiegelt de ontspannen en pragmatische levensstijl van de Panamezen.

Panamese families kopen meestal niet veel boodschappen in één keer, maar kiezen ervoor om ingrediënten voor elke maaltijd dagelijks te kopen. Dit zorgt ervoor dat de maaltijden altijd vers zijn en biedt een kans om lokale markten en winkels te verkennen. Voor bezoekers betekent dit dat ze moeten leren wanneer de maaltijden worden bereid en thuis zijn om deel te nemen aan deze dagelijkse rituelen.

Geen bezoek aan Panama is compleet zonder het proeven van de lokale specialiteiten. Vergeet niet om de “chichas” te proberen, heerlijke zoete koude vruchtendrankjes die perfect zijn om af te koelen op een warme dag. Deze drankjes zijn een favoriet onder de locals en bieden een verfrissende smaakervaring.

Laat AFS jouw interculturele avontuur begeleiden

Ga met AFS naar het buitenland om te ontdekken wie je werkelijk bent, maak nieuwe vriendschappen voor het leven en dompel jezelf onder in een fascinerende interculturele ervaring.
TIENERPROGRAMMA’S  (ONDER DE 18 JAAR)

Ons leerprogramma bereidt je voor op een geweldige interculturele ervaring met AFS. Het programma begint in je eigen land met een oriëntatie en gaat verder met verschillende oriëntaties en begeleide leeractiviteiten tijdens je verblijf in het buitenland. Deze activiteiten en gesprekken helpen je om het meeste uit je ervaring te halen, de uitdagingen van het ontdekken van een nieuwe cultuur en gemeenschap aan te gaan en gedurende je tijd in het buitenland kennis, vaardigheden en een globaal begrip op te doen. Ook na je terugkeer naar huis blijft deze ondersteuning bestaan. AFS-vrijwilligers staan klaar om jou en je gastgezin te begeleiden en te ondersteunen tijdens je uitwisseling in het buitenland.

Volwassenenprogramma’s (18 Jaar of Ouder)

Het Global Competence Certificate (GCC) programma ondersteunt jouw interculturele leerervaring. Dit geavanceerde programma bereidt je voor op het succesvol navigeren door nieuwe culturele omgevingen, zowel tijdens je AFS-ervaring als lang daarna. Online interculturele leermodules, gecombineerd met persoonlijke sessies, helpen je praktische en wereldwijde vaardigheden, kennis en houdingen te ontwikkelen die werkgevers zoeken en die door missiegedreven organisaties worden gewaardeerd voor het behalen van hun sociale impactdoelen. Na voltooiing van het trainingsprogramma ontvang je jouw certificaat.

Ontdek beschikbare programma's in Panama