Eten is erg belangrijk voor de Franse cultuur. Als ze niet eten, praten ze graag over eten, dat heerlijk is en met veel zorg wordt bereid. Fransen genieten van een grote keuze aan kazen en lokale specialiteiten zoals foie gras (leverpaté), escargots de Bourgogne (slakken), crêpes en cassoulet. Frans gebak en kazen zijn ook wereldberoemd.
In de Franse cultuur zijn er drie hoofdmaaltijden: het ontbijt is de kleinste maaltijd van de dag en bestaat uit koffie, thee of warme chocolademelk met toast, boter, marmelade en soms cornflakes. Een zeer lichte maaltijd, de goûter, is heel vaak beschikbaar na schooltijd voor kinderen. Het bestaat uit brood, boter, chocolade en sap. Het avondeten is de belangrijkste maaltijd. Het hele gezin eet en socialiseert samen, tussen 19.00 en 21.00 uur. Lunch en diner zijn warme maaltijden en bestaan uit drie of vier gerechten die na elkaar worden opgediend: voorgerecht (soep of salade), hoofdgerecht (vlees of vis en groenten), kaas en/of dessert.
De Fransen nemen bepaalde tafelmanieren in acht, zoals de tafel niet verlaten voor het einde van de maaltijd en helpen bij het afruimen van de tafel en de afwas.