Hallo, ik ben Kaat en ik ben momenteel voor 3 maand op uitwisseling in Argentinië.
Er was veel waar ik naar uitkeek mijn eerste dagen van mijn uitwisseling, maar voor de eerste schooldag had ik toch wel heel erg veel stress. Vandaag wil ik jullie wat meer vertellen over de dingen die mij het meest zijn opgevallen op school in mijn eerste maand. Mijn eerste minuten op mijn nieuwe school waren al meteen een shock, zo begroette een leerkracht mij met een kus op de wang (wat hier de normale begroeting is) waarna ik bij een rij studenten moest aansluiten. Er werd iets verteld over de micro en plots was iedereen muisstil voor ongeveer een minuut, het duurde tot dag 3 dat ik doorhad dat dit was omdat ze op dat moment de Argentijnse vlag ophingen.
De grootste verschillen die ik heb opgemerkt met mijn Belgische school en hier is dat ik maar een halve dag school heb, van 7u15 tot 13u of 11u35, en dat de straathonden gewoon rondlopen in de school en in de klassen. Ook staat de leerkracht hier veel dichter bij de leerling, je spreekt ze aan met ‘profe’ (kort voor profesor) of gewoon de voornaam en vaak slaan ze een babbeltje met jou over bv. hoe je weekend is geweest.
In België zit ik in een wetenschappelijke richting maar hier volg ik economie, daarom heb ik een heleboel nieuwe vakken zoals contabilidad (boekhouding), microeconomia en ‘organisatietheorie en management’. Daarnaast krijg ik hier ook Portugees, maar daar begrijp maar heel weinig van.
Wat wel gelijkaardig is met België is dat ze hier ook Kahoot kennen en ook soms lesgeven aan de hand van een PowerPoint. Buiten de nieuwe economische vakken is mijn lessenrooster ook vrij gelijkaardig aan dat van België en de leerlingen zien dezelfde thema’s die ik zag afgelopen jaar, alleen een stuk trager en makkelijker. Er zijn nog veel meer verschillen en sommige gelijkenissen, maar dit waren zoal de zaken de mij het meest zijn opgevallen. Hopelijk heb ik jullie iets kunnen bijleren en misschien moeten we in België een halve dag school ook eens voorstellen. Chau! (Uitgesproken zoals het Italiaanse ‘ciao)