Persbericht 17/07/2024

Wereldburgerschap begint thuis: 

AFS-rapport over de impact van jongerenuitwisselingen op wereldgezinnen

Stel je voor dat huizen over de hele wereld centra van verandering worden. AFS is in België al meer dan 75 jaar actief als vrijwilligersorganisatie en biedt jongeren en gezinnen via interculturele leerervaringen een open blik op de multiculturele samenleving en de geglobaliseerde wereld. Ze publiceren nu het rapport  “Global Families, Global Impact”. Deze wereldwijde studie omhult de transformerende impact van de gastervaring op gezinnen wereldwijd. AFS Low Lands is nog steeds op zoek naar gezinnen in Vlaanderen en Nederland om 22 jonge studenten te ontvangen die klaar zijn om deze buitengewone ervaring te beleven vanaf augustus 2024.

 

Wereldwijd bereik en uitgebreide gegevens

Het rapport is gebaseerd op een grootschalig onderzoek dat werd uitgevoerd tussen april en december 2023, met antwoorden van meer dan 3.000 voormalige AFS-wereldgezinnen in 76 landen. Deze uitgebreide dataset biedt een diepgaand en genuanceerd inzicht in de effecten van het ontvangen van internationale studenten op gezinnen wereldwijd.

Terwijl eerder onderzoek zich richtte op de relaties tussen gastouders en studenten, benadrukken deze gegevens de bredere voordelen voor alle gezinsleden, waaronder een versterkte familieband, meer empathie en een diepere waardering voor diversiteit, met name voor gastbroers- en zussen.

 

De belangrijkste bevindingen

  1. Gastbroers en -zussen gedijen door verbeterd sociaal-emotioneel leren

Gastbroers en -zussen hebben veel baat bij de gastervaring. Gezinnen merken een toegenomen nieuwsgierigheid naar andere culturen en talen (60%) en verbeterde sociaal-emotionele vaardigheden, zoals communicatie (47%), verantwoordelijkheid (26%) en zelfvertrouwen (21%).

2. Wereldgezinnen veranderen levens door culturele uitwisseling en nieuwe familiebanden

Uit het onderzoek bleek dat wereldgezinnen cultureel leren en culturele uitwisseling (76%), het delen van cultuur (60%) en gezinsuitbreiding (58%) als de belangrijkste voordelen van deze ervaring beschouwen.

3. Wereldgezinnen bevorderen wereldburgerschap en persoonlijke ontwikkeling voor alle gezinsleden

Wereldgezinnen ondervonden een verbeterd aanpassingsvermogen, ruimdenkendheid, waardering van verschillen en empathie als resultaat van het worden van een wereldgezin.

Dit zijn bemoedigende resultaten voor het nieuwe onderwijskader van AFS, waarin gastgezinnen een belangrijke rol spelen.

 

Waarom is dit nu van belang: wereldwijd burgerschap begint thuis

In de onderling verbonden wereld van vandaag erkent de Verenigde Naties het gezin, in zijn verschillende vormen, als een fundamentele eenheid in samenlevingen. Het bevorderen van wereldburgerschap en cultureel begrip binnen gezinnen is niet alleen een kans maar een noodzaak in ons geglobaliseerde tijdperk.

Het post-pandemische landschap heeft een hernieuwde interesse in internationale contacten aangewakkerd. Het ontvangen van een uitwisselingsstudent wordt gezien als een tastbare manier om in contact te komen met verschillende culturen, nieuwsgierigheid aan te wakkeren en het wereldbeeld te verbreden.

In een tijdperk dat wordt gekenmerkt door maatschappelijke polarisatie en een afhankelijkheid van digitale verbindingen, bieden gastervaringen een vruchtbare bodem voor het vormen van levenslange banden tussen mensen uit diverse achtergronden. Dit is een van de redenen waarom 50% van de gezinnen besluit om ten minste een tweede keer gastgezin te worden en waarom 70% van hen reizen organiseert om hun gaststudent weer te zien.

“Geweldige familierelaties gecreëerd en nog steeds blijvend. Regelmatig praten of bezoeken we onze gastkinderen en hun families. Ik hou van die sterke relaties en zie onze ‘kinderen’ uitgroeien tot geweldige volwassenen over de hele wereld.” – Anoniem, gastouder uit België.

 

Wereldgezin worden is bijdragen aan verandering

Het ontvangen van een internationale student brengt zowel voordelen als uitdagingen met zich mee, zoals blijkt uit het onderzoek. Ondanks hindernissen zoals culturele misverstanden en communicatieproblemen, ervaren wereldgezinnen de ervaring als transformerend en noemen ze persoonlijke groei en duurzame relaties als belangrijkste voordelen.

Het rapport herinnert ons aan de dringend behoefte aan initiatieven die mensen samenbrengen en een meer samenhangende en begripvolle wereldgemeenschap bevorderen. Door huizen om te vormen tot centra van verandering, helpt AFS bij het bouwen van een wereld waar wereldburgerschap en cultureel begrip binnen het gezin beginnen. Een wereldgezin worden is al een actor van verandering zijn.