- Afrika
- Azië
- Europa
- Latijns-Amerika
- Noord-Amerika
- Oceanië
Vind je programma
Kies Programma's:
Ervaar het #afseffect waar dan ook ter wereld
Nog niet zeker wat je wil doen of waar je op avontuur wil?
Doe de quiz en vind je match!
Middelbaar onderwijs
Doorheen het jaar vóór je effectieve vertrek zal je worden ondergedompeld in de wondere wereld van AFS. Jouw vrijwilligerscomité zal je, samen met je ouders en andere AFS-studenten uit jouw buurt, voorbereiden op wat komen gaat en begeleiden tijdens je ervaring. Op weekends en ontmoetingsmomenten zal je omringd worden door ervaren AFS’ers die een gelijkaardige ervaring zullen beleven of beleefd hebben. Je zal een contactpersoon hier en in je nieuwe land krijgen. En na je terugkeer staan diezelfde vrijwilligers klaar om je met je twee voetjes in België te laten landen!
Gap year
Ben je 18 en net klaar met het middelbaar? Maak van je reislust een impactvolle ervaring in het buitenland! Je ontdekt jezelf en de wereld vanuit de gewoontes en wonderen van een andere cultuur. Studeren, werken, jezelf verder ontwikkelen, bijdragen aan duurzaamheid en maatschappelijke ongelijkheid, even rust nemen, je CV aansterken, een verschil maken of gewoon de tijd van je leven hebben: het kan allemaal. Een gap year is alles behalve een verloren jaar! Je kan zelfs nog terug naar het middelbaar met één van onze combinatieprogramma’s.
Neem een break
Ben je al bezig met je studies of ben je ondertussen al actief in het werkveld, en zoek je naar een ‘break’? Doe een specifieke stage, geef les als leerkracht of werk mee aan een vrijwilligersproject dat op je lijf staat geschreven. Je kan ook terug naar de schoolbanken gaan en een jaartje naar folk college in Denemarken vertrekken (dat kan tot 30 jaar). Dat is niet-traditioneel onderwijs en je kan een zelfs een specifieke richting kiezen zoals kunst of duurzaamheid.
Een onvergetelijk avontuur waar je ook naartoe gaat
Beurzen & kortingen
Wist jij dat één vierde van alle AFS-deelnemers vertrekt aan een (sterk) verlaagde prijs?
Je dient eenvoudig een aanvraag in tijdens je oriënteringsproces, omdat de uiteindelijke deelnameprijs een rol speelt in de keuze van je programma.
Verruim je blik op de wereld!
Word wereldburger
Word deel van een nieuwe familie in een ander land. Geniet van nieuwe tradities. Neem je tijd om inzichten over andere culturen en religies op te doen, je erin te verdiepen en ze te waarderen!
Ga voor verandering
Kijk met een nieuwe bril naar de wereld en help anderen hun blik te verruimen. Bouw bruggen over culturen heen en sluit levenslange vriendschappen.
Ontwikkel je skills
Leer een nieuwe taal en vind aansluiting bij mensen met een andere cultuur of achtergrond. Die skills neem je mee naar huis en zal je nog je hele leven kunnen gebruiken.
Word jezelf
Ontdek nieuwe dingen over jezelf en jouw plaats in de wereld. Leer hoe je uitdagingen omzet in waardevolle groeikansen. Word zelfstandig en volwassen of gewoon helemaal jezelf…
Destination Unknown
De vraag is niet waar je naartoe gaat, maar wie je ontmoet!
Dit wordt sowieso een avontuur! Jij wilt op uitwisseling, maar de bestemming blijft een verrassing. Wij garanderen je een trimester- of jaarprogramma, binnen Europa en een unieke ervaring! Elk jaar hebben we twee plekken beschikbaar voor Destination Unknown.
Veelgestelde vragen over een uitwisseling met AFS
Hier verzamelen alle interessante vragen die vaak gesteld worden tijdens infomomenten of via chat. Lees de antwoorden rustig door. Deze lijst wordt regelmatig bijgewerkt zodat hier de meest actuele informatie staat!
Wat zijn de leeftijdsvoorwaarden om op uitwisseling te gaan?
Per programma vind je de specifieke leeftijdsvoorwaarden terug. Algemeen kan je hier vanuit gaan:
- Middelbare schoolprogramma’s: voor wie op moment van vertrek -18 jaar is en nog niet is afgestudeerd.
- Combinatieprogramma’s middelbare school en hogere studies of vrijwilligerswerk: vanaf 17 jaar op moment van vertrek.
- Hogere studies: vanaf 17 jaar op moment van vertrek.
- Vrijwilligerswerk: vanaf 17,5 jaar op moment van vertrek.
- Stage: variabel, maar wel verbonden aan een hogere studie of met werkervaring
Behoud ik het groeipakket (het nieuwe kinderbijslag)?
Wat als ik niet slaag voor mijn jaar voor vertrek? Kunnen we dan annuleren?
Kan je specifieke regio('s) opgeven om geplaatst te worden in een bepaald land (middelbare schoolprogramma)?
Stel dat je nog geen 18 jaar bent in het jaar dat je afstudeert, kun je dan je zesde middelbaar opnieuw doen?
Als ik een jaar naar het buitenland wil gaan tijdens het middelbaar, moet ik dan bij terugkomst mijn jaar opnieuw doen?
Wat gebeurt er na het oriënterend gesprek? Wordt er meteen bepaald waar je naartoe gaat of duurt dat tot vlak voor je uitwisseling?
Op welke manier wordt gekeken of je binnen je gastgezin past?
Kun je op voorhand contact hebben met je gastgezin of ontmoet je elkaar daar pas voor de eerste keer?
Dubbele plaatsingen bij een gastgezin: zou je dan bijvoorbeeld kunnen proberen om samen met je zus of vriend(in) in hetzelfde gastgezin geplaatst kunnen worden?
Kan je een AFSer contacteren die naar hetzelfde gastland is geweest, om de do’s en don’ts van je gastland te leren kennen?
Moet ik alleen naar mijn gastland reizen?
Heb ik een visum nodig?
De wereld door de ogen van AFSers
Durf de stap te zetten naar een nieuw leven zoals deze AFS-deelnemers en verdwaal in hun verhalen!
Zet de eerste stappen naar jouw ideale uitwisseling
Kennismaking
Interesse en wil je meer informatie? Laat je gegevens achter en plan je eerste gesprek in met ons! We geven je gratis en vrijblijvend advies op maat.
Ouders
Vind hier informatie voor ouders. Waarom je als ouder best investeert in een uitwisselingsprogramma voor je kind? Ontdek de omkadering die AFS aanbiedt.
Infomoment
Kom naar een infoavond bij jou in de buurt of online. AFS-vrijwilligers en returnees vertellen je graag meer over een uitwisseling met AFS. Stel zeker al je vragen!